7 dingen die ik leuk vind aan wonen in Duitsland

Sinds een paar maanden woon ik in Duitsland. Nederland is door de corona nu voor Duitsland een risicogebied geworden, wat betekent dat ik twee weken in quarantaine zou moeten als ik even naar mijn ouders in Nederland zou willen. Los van het feit dat het sowieso aangeraden wordt om zo veel mogelijk thuis te blijven, zijn er gelukkig genoeg redenen waarom het leuk is om hier te blijven en om te wonen in Duitsland! Benieuwd? Lees dan verder!

1. Altijd samen met mijn vriend

Als allereerst ben ik natuurlijk heel blij dat ik nu altijd samen ben met mijn vriend. Hij is Duits en toen ik nog in Nederland woonde moesten we altijd plannen wanneer we elkaar weer konden zien. Nu zien we elkaar elke dag en wonen we samen in een erg fijn appartement. Benieuwd naar hoe wij wonen in Duitsland? Lees ook: De inrichting van ons huisje.

2. Goedkoop tanken

Dit vind ik echt een heel groot voordeel en het bespaart mij per maand zeker veel geld. Als ik een bezoekje aan Nederland breng, tank ik altijd net eventjes voor de grens. En als ik in Nederland echt niet anders kan en toch even wat benzine nodig heb, gooi ik er maar een tientje ofzo in. De tank gooi ik dan wel weer vol in Duitsland. De Nederlandse gierigheid blijft er bij mij in zitten, haha! “Je kan het meisje wel uit Nederland halen, maar Nederland kan je niet uit mij halen.” 😀

3. Blumen zum Selberschneiden

Dit heb ik laatst voor het eerst gedaan en ik ben helemaal enthousiast. 😀 In elk dorp waar hier je hier rijdt kom je wel een bloemenveld tegen waarbij een bord staat met de tekst: Blumen zum Selberschneiden. Er liggen hier mesjes klaar en dan kun je dus zelf een aantal mooie bloemen afsnijden en zo een mooi boeketje samenstellen. In Nederland heb je natuurlijk wel veel bloemenvelden, maar dat je ze ook mag snijden/plukken heb ik nog niet gezien.

4. Mett Frühstück (Lekker ontbijtje!)

Hier was ik in het begin dus heel sceptisch over. Mett is namelijk een soort van rauwe gehakt, wat je op een broodje kunt eten. Wanneer je er wat zout, peper en ui op doet is dit super lekker! Het is rauw vlees, maar je wordt er niet ziek van. Een soort van filet americain dus, maar dan anders. Benieuwd hoe het eruit ziet? Klik dan hier.

5. Stoplichten: oranje voor groen

Dit fenomeen vond ik aan het begin heel verwarrend. Nadat het stoplicht op rood heeft gestaan, komt er eerst nog oranje voordat het groene licht aan gaat en je dus mag rijden. Nu vind ik het vooral heel handig als ik vooraan de rij bij het stoplicht sta. Je kan de koppeling namelijk al ietsjes omhoog laten komen, zodat je bij het groene licht direct kunt gaan rijden! Uiteraard moet je alsnog goed uitkijken, of het kruispunt daadwerkelijk vrij is om te rijden.

6. Zondag is een rustdag

Ook dit was weer iets waar ik aan het begin aan moest wennen. Hier zijn ze best gelovig, dus alle winkels en supermarkten zijn op zondag gesloten. Je moet dus goed plannen en al je boodschappen op zaterdag al in huis hebben. Uiteindelijk geeft dit je veel meer rust, want op zondag ‘hoef’ je helemaal niks. 🙂

7. Weihnachstmarkt (kerstmarkt!)

Dit zullen jullie allemaal wel kennen en misschien hebben jullie er zelfs al wel een bezocht. Elk jaar in de Adventstijd organiseren alle Duitse steden kerstmarkten. Hier kun je rondstruinen voor lekker eten, heerlijke glühwein of chocolademelk, mooie accessoires zoals bijvoorbeeld kaarsen en soms kun je er zelfs schaatsen! De ene kerstmarkt is nog groter en mooier dan de ander, maar ze zijn allemaal even gezellig en leuk aangekleed. Ik kijk er nu al weer naar uit!

Nu ben ik benieuwd: Wat vind jij leuk in Duitsland?
En mocht je wonen in Duitsland: is het herkenbaar?

Liefs, José

Ook leuk om te lezen:

14 reacties

 1. wat leuk om te lezen en wat heerlijk dat jullie nu samen wonen. helemaal in deze tijd! Ik rij meestal door Duitsland voor een vakantie in Oostenrijk of Italie, maar vind Duitsland een prima land om heen te gaan voor een weekendje hoor. Ik kan me voorstellen dat het je goed bevalt.

 2. Wij wonen 15 jaar met plezier in Nordhorn Deutschland…. Wij zouden voor geen goud terug willen na Nederland… Wij vinden de tandarts, huisartsen en ziekenhuis heel goed in Deutschland…???? veel beter dan in Nederland..?
  Zoonlief spreekt Deutsche Engels en Nederlands taal en heeft veel Deutsche Freunden en gaat in Deutschland na school toe .. De Deutschers zijn beleefd en vriendelijk…?
  De Deutsche Kids zijn ook beleefd na ouderen mensen toe…
  Heerlijk Zonnestraaltjes weertje in Deutschland ????
  Wij wensen jullie een fijne weekend toe.
  Gr aus Nordhorn Deutschland ???☘️?

 3. Dat er op zondag niets open is heb ik op een harde manier moeten leren toen ik een week in Berlijn zat, haha! Duitsland lijkt me inderdaad een leuk land om te wonen.

 4. Wat superleuk dat zelf plukken, dat zou ik graag eens doen met de kids. Het kan hier wel, tenminste ik heb het wel eens gezien maar dan met aardbeien of appels plukken, slechts op sommige plekken en niet bij ons in de buurt.

 5. Leuk om te lezen! Ik zie mezelf namelijk ook wel in Duitsland wonen, in de toekomst. Ik ga er graag naartoe en ben er ook zeker al heel vaak geweest. Vooral Sauerland vind ik prachtig. Echt heel fijn ook dat zondag een rustdag is. Ik vind het jammer dat zondag in Nederland steeds meer een gewone dag wordt. Uit principe doe ik op zondag ook geen boodschappen, haha. Ik denk dat ik dat in 6 jaar tijd misschien twee keer heb gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.