Goedkoop boodschappen doen: hoe wij maar €40 per week kwijt zijn aan boodschappen

goedkoop boodschappen doen in Duitsland

Ik ben nu bijna een jaar uit huis. Daarvoor woonde ik al wel op kamers, maar daar had ik toch echt minder kosten, aangezien ik vaak nog wat van mijn moeder meekreeg en ik in de weekenden weer thuis was. Nu moet ik echt mijn eigen boontjes doppen. Dat vraagt om goedkoop boodschappen doen en ik denk dat dat aardig lukt. Benieuwd hoe mijn vriend en ik maar ongeveer €40 euro per week aan boodschappen uitgeven? Lees dan verder.

1. Goedkoop boodschappen doen in Duitsland

De eerste tip is natuurlijk een groot voordeel voor mij en mijn vriend. Wij wonen in Duitsland en doen daar dus ook onze boodschappen. Het is algemeen bekend dat de prijzen in Duitsland meestal goedkoper zijn dan in Nederland. Niet alleen boodschappen doen, maar ook tanken en het kopen van drogisterij artikelen zoals shampoo en make-up in Duitsland kunnen al vele euro’s besparen. Al helemaal nu de btw ook nog eens tijdelijk verlaagd is als gevolg van de corona crisis, om de economie te stimuleren. Uiteraard snap ik dat niet al mijn lezers de mogelijkheid hebben om boodschappen in Duitsland te doen, maar mocht je dichtbij de grens wonen: het loont zeker!

Lees ook: Nederlandse ingrediënten in het Duits.

2. Maak een boodschappenlijstje

Mijn vriend en ik bedenken vaak op zondagavond al wat we willen gaan eten die week. Zo weten we wat we willen kopen en kopen we nog maar weinig dingen die we niet nodig zijn. Natuurlijk kopen we af en toe nog wel wat impulsiefs zoals snacks of dingen die we graag willen uitproberen. Maar dat mag ook, zolang het maar niet uit de hand loopt.

3. Gebruik ingrediënten vaker

Deze tip sluit goed aan bij de vorige tip, het maken van een boodschappenlijstje. Bedenk welke ingrediënten je voor meerdere gerechten die week kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan groenten of aan pasta. Ook dit bespaart geld. Lees ook: mijn favoriete kookboeken met simpele recepten.

goedkoop boodschappen doen in Duitsland

4. Let op de aanbiedingen

Met deze tip bedoel ik niet per se de 1+1 gratis aanbiedingen, want die kunnen er juist weer voor zorgen dat je onnodig dingen gaat kopen. Nee, met deze tip doel ik op het kiezen voor wat je die week gaat eten. Is bijvoorbeeld de broccoli in de aanbieding? Dan kun je die week broccoli gaan eten.

Lees ook: Budget tip: Portugese tegelstickers voor in de keuken.

5. Spaar statiegeld

Onder het motto: “alle kleine beetjes helpen.” Wanneer je een plastic fles met statiegeld gewoon weg gooit/recycled zonder hem terug te brengen naar de supermarkt, is dat gewoon geld wat je laat liggen. Het leven is al duur genoeg. Ook al gaat het vaak maar om 0,25 cent, wanneer je vier flessen terug brengt, scheelt dit al weer een euro! Nou moet ik wel zeggen dat er in Duitsland op veel meer drinken statiegeld zit, dan in Nederland. Zo zit er ook statiegeld op blikjes en kleinere flesjes.

6. Koop huismerken

Volgens mij is het wel algemeen bekend dat de goedkopere huismerk producten onder in de schappen liggen en de duurdere A-merk producten op ooghoogte. Dit is echt een van de beste tips voor het goedkoop boodschappen doen. Je bespaart dan zo veel geld!

Wat is jouw ultieme boodschappen tip? Ik ben benieuwd!

Liefs, José.

Ook leuk om te lezen:

13 reacties

 1. Wow, wat tof dat jullie zo goedkoop boodschappen kunnen doen! Mijn tip is: ga naar de markt. Ik koop daar bijna al mijn groenten en fruit, en af en toe kaas en bloemen. Dat is erg voordelig. Al moet ik wel zeggen dat mijn vriend en ik denk ik zo’n 60 euro per week uitgeven aan boodschappen, maar dat komt ook deels doordat ik vegetarisch beleg wil. Dat hebben ze niet bij een voordelige supermarkt als Lidl. Ja, wel kaas en hummus, maar niet bijvoorbeeld vegetarische filet americain of vegetarische boterhamworst.

  1. Wauw, een mooi bedrag (en streven) om zo min mogelijk geld uit te geven maar toch met zo veel mogelijk thuis te komen. Vooral de aanbiedingen in de gaten houden. (twee voor de prijs van 1 ed) en aan het einde van de dag/avond naar de supermarkt wil ook nog wel eens leuke voordeeltjes opleveren 🙂

 2. Vooral dat boodschappen lijstje is een goede. En dan ook daar neit vanaf proberen te wijken. Dat is de truc!
  Seizoensgroente op je lisjtje zetten is ook een goede bespaartip.
  En kijken naar bijna-niet-meer-goed producten die vaak voor een prikkie weg gaan. Deze dan wel redelijk snel opeten, anders is het weer zonde van je geld…

 3. hahah ik ga zo hard op mijn smoel nu want 40 euro red ik het nog niet eens per dag mee!! ik doe hier elke dag voor 60 a 65 euro boodschappen. wij zijn met zijn vieren en we eten nooit het zelfde omdat ik medisch keto moet eten en de rest lust niet alles wat ze onderling eten

 4. • Wat fijn om te weten.
  • Pfff hier komen we niet met 40 euro, we zijn zeker 130euro kwijt aan ons week boodschappen. Hier in België is het super kostelijk en met die corona is het niet op verbeterd. Daarmee dat we steeds naar Nederland rijden daar is dat nog ietsjes goedkoper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.